onsdag, september 22, 2010

Kanelbullar - Befriade från gluten och mjölk!



Receptet:
125 g Mjölkfritt smör
5 dl Rismjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl ljus sirap
½ msk psylliumfröskal/pofiber
1 tsk kardemumma
15 dl glutenfritt mjöl, ljust.

Till innehållet i bullarna behövs:
Kardemumma
Kanel
Socker
Mjölkfritt smör, helst flytande

Gräddning:
250 grader, 6-8 min, i mitten av ugnen.

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader, alltså fingervarmt.
Smula jästen i en kopp och strö saltet över. Detta kommer få jästen att "smälta".
Blanda jästen med degspadet. Medan degspadet blandas tillsätter du sirapen, kardemumman, mjölet och psylliumfröskalen/pofibret. Degen ska arbetas tills den släpper kanterna på bunken och går att hantera. Det svåra med glutenfri deg är att den gärna blir väldigt kletig och sedan spröd. Försök att hitta den perfekta medelpunkten.
Låt degen jäsa 30 min.

Knåda degen och tillför mer mjöl om nödvändigt. Gör en längd som du kavlar ut och sedan smaksätter. Först smör och sedan resten av smakämnena. Rulla ihop degen igen och skär ut remsor som du flätar eller rullar ihop till bullar.
Låt dessa jäsa ytterligare 30 min innan det är dax för gräddning.

Det borde bli ca 45 bullar av den här degen.

Inga kommentarer: