onsdag, januari 27, 2010

Varför åt jag getost?

Borde inte äta ost...inte ens getost! Men det var gott. Men dumt, men gott, men dumt...
Hittade den här texten på livsmedelsverkets hemsida.
Skillnaden på mjölkprotein-allergi och laktosintolerans. Notera att jag är det första...angående getmjölken så är det ingen skillnad, men det finns lite andra saker som skiljer oss åt.

Mjölkallergi
Mjölkallergi beror på en reaktion mot proteiner i mjölken. Allergin är vanlig hos små barn men växer ofta bort. Man räknar med att 2-3 procent av barnen (beroende på ålder) och 1 procent av den vuxna befolkningen är allergiska mot mjölkproteiner (kul att man är så jävla speciell!).Vid mjölkallergi måste alla former av mjölk- och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Detta gäller komjölk liksom får- och getmjölk och produkter av dessa.

Laktosintolerans
Laktosintolerans beror på brist på ett enzym, som behövs för att bryta ned laktos (mjölksocker) i tunntarmen.Vid laktosintolerans måste mängden laktos begränsas, vilket betyder att intaget av mjölkprodukter måste begränsas. Hög halt av laktos finns i mesost, messmör, mjölkchoklad och viss nougat. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk. Andelen laktosintoleranta varierar mellan olika befolkningsgrupper. Det är viktigt att veta att till exempel adoptivbarn och invandrare beroende på varifrån de kommer, oftare kan lida av laktosintolerans. I Sverige räknar man med att tre till fyra procent av den vuxna befolkningen är laktosintolerant, i Finland 15-20 procent, i Medelhavsområdet 20-50 procent och i stora delar av Asien, Sydamerika och Afrika är 100 procent av den vuxna befolkningen laktosintolerant.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fast det är bara halva sanningen. Proteinerna är väldigt lika varandra, men inte helt. Många tål inte getmjölk men runt 20% gör det enl andra källor (sidor om allergi). 80% räcker för att slv ska avråda från det.