måndag, januari 04, 2010

Piroger

Gjorde piroger för första gången i mitt vuxna allergiska liv nu på nyår.
De blev riktigt bra faktiskt. Eller bra, degen blev fördjävla bra!
I alla fall så tror jag knepet med en bra och sammarbetsvillig glutenfri deg är att använda sig av psylliumfröskal och ett mjöl som inte blir allt för sprött när man gräddar det.

Till degen behöver du:
25 g jäst
2 ½ dl ljummet vatten
3 msk matolja
1 msk psylliumfröskal (sväll dessa i lite vatten)
1½ tsk salt
7 dl bra glutenfritt mjöl

Mixa ihop allt och låt det sedan stå och jäsa i 30-40 min.
Sedan är degen klar att baka med. Den räcker till ca 8-10 st beroende på storlek.
Kavla ut degbitarna och lägg i röran. Vik ihop och pressa samman kanterna med fingrar eller gaffel. Grädda i ugnen på ca 200 grader i drygt 10 min.

Vilken röra som du sedan väljer att ha i dina piroger är upp till dig. Vi hade dels köttfärsröra med tacosmak och vegetariska med grönsaks- och linsröra. Mycket gott!
Vill man få fin färg på pirogerna föreslår jag att man penslar dom med ägg, vi kunde inte det då vi hade en äggallergiker med oss.

Inga kommentarer: