lördag, januari 16, 2010

Foccacia - Glutenfri

Glutenfritt är inte omöjligt.
Pizza, hamburgarbröd, lasange, matmuffins, scones och massa annat har jag bakat och lagat. Men en sak jag ännu inte försökt mig på är den italienska klassikern Foccacia. Har tittat runt efter bra och lämpliga recept. Hittade ett på finax.se
  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 tsk Fiber Husk
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • ca 7 dl Glutenfri Mjölmix (ca 400 g)
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 1 pkt körsbärstomater
  • 1 1/2 tsk torkad rosmarin, eller några kvistar färsk
  • 1 tsk grovsalt
  1. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt vattnet. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt fiberhusk, olivolja, salt och honung. Rör om och låt stå att svälla i ca 10 minuter.
  3. Blanda ner mjölmixen och vispa degen med maskin i ca 5 minuter. Degen ska vara något lös och kladdig.
  4. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Smörj en liten långpanna, ca 25x35 cm med ca häften av olivoljan. Stjälp upp degen i formen och tryck ut den jämnt så att den täcker bottnen.
  6. Dela oliverna och tomaterna, tryck ner dem lätt i degen, jämnt fördelat över kakan.
  7. Ställ brödet att jäsa i ca 15-20 minuter. Sätt ugnen på 175º.
  8. Pensla det färdigjästa brödet med olivolja och strö över rosmarin och grovsalt.
  9. Baka i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
Ett måste för I och mig tycker jag! Ännu en sak att pricka av från listan av bakverk och maträtter som kan förvandlas till stofilmat.

1 kommentar:

I sa...

Detta är något jag tycker vi ska testa nästa gång vi ses i ett lämpligt kök =D