söndag, januari 17, 2010

Äpplemos nr. 3

I höstas så testade jag att koka mitt allra första äpplemos, det blev lite för sött. Inför försök nummer 2 så ringde jag en expert nämligen : mormor. Hon gav mig lite tips ang. proptionerna mellan: äpplen, vatten och socker. Det är inte mer i äpplemos så det är jätte enkelt att göra.
Omgång nr 2 blev bra, dock tog jag lite för lite kanel!

Idag så har jag gjort omgång 3, denna gång gick jag all in (som S skulle ha sagt) jag har kokat mos på 5 kg äpplen. Köpte Svenska äpplen, Aroma heter sorten, känns bästa att köpa Svenska.

Men sen till proptionerna till min största kastrull:
3 l tärnade äpplen
3 dl vatten
2 dl socker
1 msk kanel

Tärna äpplena, lägg dom i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser Låt koka upp under lock, rör då och då. När äpplena har börjat mjukna mossa dom med en potatisstöt eller stavmixer. Låt koka upp. Häll sedan moset på rena glasburkar och skruva åt locket.

I det här fallet ska jag frysa en hel del av moset, därför har jag inte fyllt burkarna helt då vätska expanderar i frysset tillstånd.

Är grymt nöjd mer resultatet, har gjort ett mos som smakar äpplen på riktigt och inte som köpe-moset smakar samtidigt som det är 85% äpple i och enbart 5% tillsatt socker.

Innan

I kastrullen

Två burkar av det färdiga resultatet

3 kommentarer:

Carro sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Carro sa...

Tips från en mamma M: Frys in äppelmosen i plastpåsar med rätt mängd för en glasburk. På detta sätt är det lättare att få plats i frysen och ingen glasburkar kommer sprängas när det expanderar :)

I sa...

Aha smart hon är! Tackar det ska jag tänka på nästa gång!