lördag, mars 06, 2010

Öl

Så var det här med öl - jag gillar öl, har alltid gjort. Så efter att jag fick min "dom" att jag är gluten-intolerant så har mitt öl-hjärta varit lite ledsamt. Dock är det lite gladare nu.

Var förbi systemet idag - tänkte att du ska jag ta tag i det här och testa glutenfri öl. Dom hade en version som har fluten-fria-emblemet på sig; Saxon heter den och kommer från Carlshams Bryggeri. En väldigt bra beskrivning av denna öl kan man läsa här. Kan tänka mig köpa den igen men det är en sommaröl definitivtI min glädje här nu ikväll så surfade jag in på livsmedelsverkets hemsida igen för att läsa lite igen. Whisky och sprit kan de flesta glutenintoleranta dricka. Livsmedelverket har även testat en del öl för att se vilka som har vilka nivåer av gluten i sig och det är faktiskt flera stycken som dom ej kan påvisa innehåller gluten =) till exempel: ljus mariestad 3,5%, Lapin Kulta, Corona, Sol, Arton56. Här kan du hitta hela listan.

Tog också en sväng in på Svenska Celiakitförbundets hemsida (som faktiskt representerar både celiakit, laktos, mjölk och soja allergiker!)
Och denna sida var väldigt trevlig! Dom har bland annat översättningskort till när man ska resa utomlands på 41 olika språk (bland annat hindi) gratis -bara att lada ner! Det är ju hur bra som helst!
Dom har också en sida ang. öl - där dom bland annat hänvisar till livsmedlverkets lista som jag var inne på tidigare. Mer på denna sida så går dom in på just dom 4 st ölerna speciellt framtagna för oss celikatiter:
Best.nr Namn
89769 Riedenburger Tyskland Flaska 330 ml 25.80
89772 Green's Belgien Flaska 330 ml 34.90
89771 Green's Belgien Flaska 500 ml 39.30
89770 Green's Belgien Flaska 330 ml 34.30
De här ölerna ingår i beställningssortimentet och man beställer i affärenoch de tar en vecka att få hem dem.
Ölet Saxon finns i ordinarie sortiment och har nummer 1519.

Oj oj oj vad mitt öl-hjärta känns gladare nu =)

2 kommentarer:

Nettan sa...

Hej!
Hittade hit av en slump och ser att här finns en del användbara recept för en allergiker med många begränsningar. Kika gärna tillbaka:-)
/Nettan

I sa...

Hej

Kul att du gillar bloggen. Kommentera gärna om du har testat något recpet =)

/I