lördag, november 21, 2009

Scones i juletid

Saffransscones

2 dl mjölk
1 g saffran
7 ½ dl mjöl
½ tsk salt
1 ½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ekologiskt ägg

Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp mjölken med saffran.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
Blanda ägg och saffransmjölk och de torra ingredienserna till en deg.
Tryck ut degen i en längd och stansa ut runda scones eller skär längden i små trekanter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över råsocker.
Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Pepparkaksscones

3 dl mjölk
100 gram smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
5-6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 krdm malen kryddnejlika
1/2-1 tsk salt

Blanda mjöl, havregryn, socker, bakpulver, kryddor och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg. Kavla ut degen centimetertjockt på en mjölad arbetsyta. Ta ut sconesen med pepparkaksform eller med ett glas. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt. Pudra över lite kanel och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Svalna något på galler och servera nygräddade och varma!


Inga kommentarer: