fredag, november 20, 2009

Öl + julmust + lite till = Vörtbröd

Testade för första gången att göra vörtbröd, i detta ska man både ha julmust och porter (öl) samt pommerans (som tydligen är en citrusfrukt). Har innan i mitt liv ätit vörtbröd och det är ju fantastiskt gott så jag var bara tvungen och testa att göra det på "vårt" sätt.
Sagt och gjort. Måste tilllägga att det var väldigt konstigt att hälla i öl och julmust i kastrullen med det smälta smöret till degspadet.

Receptet jag använde mig av:
50 g smör (valfri sort)
33 cl porter (valfri - jag använde mig av D.Carnegie & CO.)
1,75 dl julmust
25 g jäst
1/2 dl sirap
1/2 tsk kryddnejlikor
1/2 msk salt
1 msk pomerans
1-1,5 dl russin
ca 1-1,5 l mjöl (spara lite till utbaket)
ca 2 msk psylliumfröskal (som jag lätt svälla innan)

Som mjöl använde jag lite av varje som jag hade hemma, detta kan innebära att man "får känna av" hur mycket man ska ha av varje...

Anledningen till att jag använde mig/la till psylliumfröskal är för att det sväller och hjälper till att hålla ihop degen. Fungerar som kletet som annars glutenet finns i vetemjöl.

Resultatet blev väldigt gott. Ska testa att göra egen apelsinmarmelad.

Tror att dessa två saker kommer smaka väldigt bra i min mun - återkommer senare med resultatet.

4 kommentarer:

Carro sa...

Presenteras detta brød på Brunchen? :)

Anonym sa...

Majonäs och troligtviss även apelsinmarmelad också om jag lyckas med det.

Carro sa...

Sweet! Ser framemot detta...nästan mer än Årsfesten ;)

Anonym sa...

=) jag med!