Testade att koka apelsinmarmelad - det är ju knasigt gott och jag tänkte att det måste vara bus-enkelt att göra skälv. Vilket det vissade sig att det var. Man köper apelsiner (thadaa) och syltsocker (som det är pektin i, så att det blir marmelad-digt).
Sedan skär man apelsinerna, man vill inte ha något vitt med då det blir beskt då (enligt olika recept -utlande) sen tar man så mycket socker som dom rekommenderar på baksidan av packetet samt vatten och blandar i en kastrull (rekommenderar tjock - bottnad, då bränner det vid svårare) sedan kokar man enligt anvisning på baksidan -15 min i detta fall.
Sen gör man ett marmelad-prov (ett helt nytt ord för mig) vilket går ut på att man lägger lite av smeten på ett fatt och ställer in i fryssen ett par minuter, sedan testar man om marmeladen är färdigt genom att dra en kniv igenom och drar inte massan samman sig så är det färdigt.
Hälls upp på rena glasburkar, ställ gärna burkarna upp och ner - på så sätt ser man om någon läcker samt att man trycker ut ev. luft ur burkarna och i och med att man häller i marmeladen/sylten i burken när den är varm så "vakumerar" man det hela.
Har avnjutit ett par rostade rågsmörgåsar med "smör" och marmelad på - magiskt!
2 kommentarer:
Borde vi inte äta lite marmelad på scones snart?
Majonäs!
Skicka en kommentar