fredag, april 03, 2009

Marängen - helt klart underskattad

Ingredienser
4 äggvitor
2 dl strösocker

+ Valfri smaksättning.
Förslag: Saffran, Mörk choklad, kaffe, kaffechoklad, Dumle, Polkagris, Mintchoklad, Apelsinchoklad, mandel, Marsipan, Arrak, Kokos, Baileys, pepparkaka, apelsin, Äppel å kanel, Ananas, Jordgubb, Daim, vanilj, krossade nötter...ja ni förstår tanken.

Sedan behövs något att spritsa med som sprits och tyll, det går också bra att bara klicka ut dem.

Tillagning av recept
Sätt ugnen på 100 grader.
Välj en ren bunke (alla redskap måste vara helt fria från vatten).

Vispa äggvitorna och sockret med en elvisp.
Massan ska vara helt fast och inte rinna ur bunken om du vänder den upp och ner. Vispa dock inte för länge.
Vill du nu ha smak på marängerna blandar du nu ner detta i smeten. Försiktigt. Vispa inte utan vänd ner smaksättningen.
Spritsa eller klicka ut marängerna på bakplåtspapper. Sätt in i ugnen och grädda 1,5 timmar utan att öppna luckan. Låt svalna på galler. Vissa varmluftsugnar kan det gå snabbare.


Litet knep
Vispa smeten i en bunke som står på en kastrull med kokande vatten. Låter märkligt men smeten blir mycket mycket bättre. Smidigare.

Inga kommentarer: