tisdag, februari 09, 2010

Vitlökstänger

Var något jag hittade i en ICA-butik här om veckan när jag, C & S skulle laga mat. Lätt gott så jag köpte.
Men vad är det då:
Vitlöksstänger: ser ut som ett mellanting av salladslök och gräslök - smala, jämna, gröna, ca 25 cm långa. De doftar mycket fräscht av vitlök. Stängerna används mycket i asiatisk mat. De skivas och strös över sallader, sopor och andra grönsaksrätter. Importeras från Kina.

Såg även att det finns något som heter Kajplök/Skogslök, det verkar också intressant:
Allium scorodoprasum Kajplök eller skogslök, växer vild på Gotland och Öland och längs kusterna i Bohuslän och Uppland. På Gotland går den under namnet kajplök eller kajpar.
Löken odlades tidigt hos gemene man som köksväxt och ansågs vara en av de finaste matlökarna på 1700-talet. På Gotland har den sedan länge använts till kajpsoppa. På Öland användes den till smaksättning av kroppkakor och koktes till ”kål” med andra grönsaker. Den trängdes senare ut på marknaden av purjolöken. Kajplöken liknar en klent vuxen purjolök och har svagt vitlökssmakande blad. Bladen blir ca 40 cm långa. De skärs i cm-tjocka bitar och används som purjolök i sallader, fräst i grytor och kokt i sopor Löken i marken kan även tas tillvara, den smakar milt och är god i soppa och grytor men kan också bakas med andra grönsaker/rotfrukter i ugn. Säsong: vårprimör april-maj Förvaras kallt, +2-6°.


Lök är ju fantastiskt gott, detta måste utforskas.

Inga kommentarer: