torsdag, februari 25, 2010

Körsbärspaj - Glutenfri & mjölkfri

Igår fick jag ett ryck och gjorde en körsbärspaj.
Bror hade meddelat att det fanns bär i frysen som gärna fick ätas och helst då körsbär. Sagt och gjort, Körsbärspaj blev det!

Jag hade ca 2 l frysta, urkärnade körsbär. Häll ut dessa i valfri och helst lämplig form. Strö lite potatismjöl över dom, ca 1 msk. Detta är för att pajen ska bli allt för saftig. Strö sedan kanel och ringla honung/sirap över bären. Inte allt för mkt, man vill ha lite syrlighet kvar i dom.
Nu gör du pajdegen. Jag gillar att gör smulpaj så det fick det bli även denna gången.
Du behöver mjölkfrittsmör, glutenfritt mjöl, valfria frön (jag hade linfrön och solrosfrön) och socker. Hur mycket du behöver av allt beror helt på hur mycket smuldeg du vill ha på dina bär. Blanda allt genom att krama degen med händerna. När du fått till en fin blandning som känns lite smulig sprider du ut den på bären. Slingra sedan lite mer honung/sirap över pajen för att få till ett fint mönster, inte nödvändigt men kul... livet måste ibland vara lite Kul!
Så, nu in med pajen i ugnen (som jag hoppas du värmt upp...) ca 200 grader till pajen är klar. Fin färg, inte svart!, och bubblande bär är tydliga tecken.
Ät pajen som den är eller med glass alt vaniljsås.

1 kommentar:

Fru Andrén sa...

Hej!

Jag googlade efter smulpaj och hamnade här!

Så nu har jag bestämt mig, ikväll blir det körsbärssmulpaj! :-D

Länkar även till ditt recept i kvällens blogginlägg!

/FruAndrén