onsdag, april 15, 2009

Smör av frön &/eller nötter

I söndags gjorde min bror Cashewnöts-smör. Man kan göra smör av alla nötter, vad jag vet i af. Och man kan även göra det på frön, typ solros och sesam.

Hur gör man då??


Det man behöver är nötter/frön, olja (helst neutral) och salt.
Mixa nötterna/fröna med en lämplig mixer. De kommer antagligen, pga det naturliga fettet, börja klumpa ihop sig till en massa. Det är bra.
Häll på olja och strö i salt, inte för mkt av dessa på en gång. Mixa igen och häll på mer om det behövs. Det finns inga bra mått på hur mkt man ska ta utan det är mer en smaksak. Handlar om hur smörigt man vill ha smöret och hur salt. Anpassa efter egen smak helt enkelt.

När du är nöjd så slevar du upp det och lägger i burk med lock.
Gott på macka! (dock inte för mig...tål ju inte nötter :( )

Inga kommentarer: