tisdag, mars 24, 2009

Nu är det vår, då groddar man

När det blir soligt ute blir jag sugen på groddar...knäppt? Kanske men det är ju såå gott. Smakar gott och fräscht. Grönt och fyllt med bra fibrer.
Alla som har i af två minuter över varje dag, en glasburk, en bit tyg, en gummisnodd och ett mörkt skåp kan grodda...väldigt lätt, lovar!
  1. Välj 1 dl frön/bönor till 3 dl vatten. Du kan dubbla satsen men tänk på att fröna blir många stora groddar
  2. Blötlägg 8-12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön/bönor noga. Sprid ut i burken och låt lite vatten vara kvar i botten. Täck över så att det blir mörkt för groddarna men utan att göra lufttätt. Skölj frön/bönor med ljummet vatten, gärna 2 ggr/dag, morgon och kväll. Efter 3-5 dagar (beroende på sort) är groddarna klara. Ställ burken i ljus några timmar så blir det gröna och fina, några små blad vill man ju ha. Förvara de färdiga groddarna i kylskåpet. De håller minst 5 dagar om man då och då sköljer dom.
Man kan grodda lite allt möjligt...
  • Alfalfafrö
  • Mungbönor
  • Gröna linser
  • Små linser
  • Kikärter
  • Sojabönor
  • Gula ärtor
  • Quinoa
  • Amarant
  • Adzukibönor
  • Solrosfrön
Groddar är gott som pålägg, i sallad och i wok...så ät och njut!

Inga kommentarer: